Atrieflimmer og tretthet – hvordan beholde energien?

Sommeren er på hell og COVID-19 ligger der som en bremsekloss for hele samfunnet. Da er det er lett å føle seg litt sliten og kanskje lei av det hele for oss alle. Hvis du i tillegg har atrieflimmer, vil dette også kunne påvirke energinivået ditt. Lær deg noen teknikker for å holde energien din oppe hele dagen mens du samtidig har kontroll på ditt hjerte og din atrieflimmer med KardiaMobile.

Atrieflimmer kan oppleves forskjellig fra person til person, spesielt når det gjelder energinivået. Når du forstår mer hvordan atrieflimmer påvirker din hverdag og daglige rutiner, kan du lage egne teknikker for å øke energien din og ta tilbake styringen.

Trett og søvnig, lite energi og generelt ubehag er ofte hverdagen for deg med atrieflimmer. Frekvensen og alvorlighetsgraden av dine episoder sammen med daglig fysiske aktivitet og behandlingsregime du er satt på, påvirker hvor sliten du føler deg. Å forstå hva som er årsaken til atrieflimmer og din tretthet er viktig slik at du kan bruke noen smarte knep for å øke din energi.

Hvor kommer trettheten din fra?

Det korte svaret er at når hjertet ditt banker raskere enn normalt over lang tid blir muskelen sliten. Sunne og friske atrier, (kammer i ditt hjerte), trekker seg normalt sammen mellom 60 og 80 ganger i minuttet. Når atriene vibrerer er sammentrekningene ufullstendige, og i stedet vibrerer disse øvre kamrene med opptil 400 ganger i minuttet.

Disse uberegnelige elektriske signalene får hjertet til å slå mye raskere enn normalt, og det kan føles som en utmattende trening på et helsestudio.

Som følge av atrieflimmer vil du få en ineffektiv blodgjennomstrømning. Dette betyr at oksygenrikt blod ikke når frem dit det skal, og dermed er den onde sirkel sluttet. Kroppen din går tom for «drivstoff» eller oksygen, og du vil føle deg trett og sliten.

Kan det være flere årsaker til din tretthet?

Det er ikke uvanlig at atrieflimmer kommer fra andre kroniske tilstander. Hjerte- og karsykdommer er en betydelig risikofaktor for atrieflimmer, og det kan igjen gi bivirkninger og redusert energi.

Selv om alder, høyt blodtrykk og hjertesvikt topper listen av risikofaktorer for utmattelse og tretthet, kan andre helseproblemer også tappe energien din og faktisk frembringe atrieflimmer. Søvnapné, astma og f.eks. kols kan spille en stor rolle på hvordan oksygen fra friskt blod beveger seg til i din kropp. Dette betyr at disse tilstander kan forårsake enda mer tretthet enn om du hadde atrieflimmer alene.

Endre dine vaner

Å håndtere dine symptomer spiller en meget viktig rolle i å øke energinivået i kroppen din. Du kan endre noen av dine daglige rutiner og samtidig er det viktig å være klar over dine begrensninger. Fordel derfor din energi til bruk ut over hele dagen. Jobber du med å holde symptomene dine på et minimum, kan du unngå konsekvensene av langvarig atrieflimmer.

Gå tur i naturen selv med atrieflimmer

Intervaller

Hvis du gjør dine aktiviteter i kortere intervaller, vil den totale energi du har til rådighet vare lenger. Prøv derfor å fordele alle dine ærender ut over hele dagen. Når du trener er det viktig å ta pauser og hvile noen minutter mellom øktene. Du har også sikkert erfart at energinivået er høyere på en bestemt tid på dagen. Bit deg merke i disse tidene og bruk dem for det det er verdt, planlegg derfor aktivitetene dine i forhold til dette økte energinivå.

Hvordan er din søvn?

Hvile og søvn er viktig for kroppen din for å hente seg inn igjen etter en lang dag. Søvnbehovet ditt kan endres med alder, men sørg for at du sover nok hver natt. Hvis du i tillegg snorker eller har såkalt søvnapne, (pustestans), trigger dette din atrieflimmer mye. Alvorlig søvnapne skal behandles av lege, og en enkel test er å bare spørre din partner hvordan du sover? Vær forberedt på et svar du helst ikke vil ha, og husk at høyt inntak av alkohol på kvelden, samt mye kaffe om morgenen ikke er å anbefale.

Medisinering og kost

Medisiner kan hjelpe deg med å håndtere atrieflimmer, men kanskje finnes det andre metoder for å behandle ditt atrieflimmer. Legemidler som betablokkere kan forårsake betydelig tretthet, husk derfor at det finnes forskjellige medisiner for å behandle atrieflimmer og gode invasive metoder som bør vurderes i samråd med din lege. Kateterablasjon blir mer og mer benyttet. Dette kan være neste steg for å få kontroll over ditt atrieflimmer på lang sikt, og som kan redusere symptomene dine eller til og med eliminere dem helt.

Tenk også på hva du spiser daglig. Får du i deg nok av de essensielle vitaminer og mineraler? Mange som sliter med atrieflimmer har en tendens til å ha lave nivåer av f.eks. magnesium. Mangel på magnesium kan gi muskeltrekninger, muskelkramper, muskelspasmer, søvnløshet og generell irritabilitet og igjen utmattelse. Magnesium er meget viktig for kroppen din, du må derfor sørge for at magnesiumnivået ditt er riktig, og det finnes mange gode kosttilskudd på markedet. Snakk med legen din om dette.

Kosttilskudd finner du enkelt her:  Arnika.no

Overvåk ditt atrieflimmer

Bruk daglig KardiaMobile til å ta et øyeblikks EKG av ditt hjerte og få en analyse som du også kan dele med din lege uten å forlate hjemmet. Sosial distansering skal ikke forhindre at du får den sikkerheten du trenger. På 30 sekunder oppdages atrieflimmer, bradykardi, takykardi eller normal hjerterytme. KardiaMobile er FDA godkjent for EKG via din mobiltelefon. Det kreves ingen ledninger, elektroder eller gelé, og alle kan bruke den. Vår App «KARDIA» lastes gratis ned og med denne kan du sende ditt EKG fra din mobiltelefon til enhver tid.

Lær mer om KardiaMobile

Dette innlegget finnes også på: Finsk